Yenilikçi iş fikirlerinin hayata geçirilmesi ve girişimciliğin yaygınlaştırılması amacıyla İstanbul Ticaret Odası tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM, 6. yaşına girdi. Bugüne kadar 20 bin girişimci başvurusu alan BTM, 6 yıllık süreçte sunduğu hizmetlerle başarısını globalde de tescilledi ve ‘Dünyanın en iyi ilk 5 kuluçka merkezinden biri’ seçildi.
Fulya’da bulunan 3 bin metrekarelik yerleşkesinde eğitim, mentor desteği, yatırımcı eşleştirmeleri, danışmanlık gibi hizmetlerini 7/24 girişimcilerin kullanımına tamamen ücretsiz olarak sunan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), 6 yılda temel girişimcilik programlarını çeşitlendirerek, dikeyde de farklı programları hayata geçirdi. Ulusal ve uluslararası kurumlarla gerçekleştirdiği projelerle ekosistemde kapsayıcı çalışmalara imza atan BTM, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine hem yerelde hem de globaldeönemli katkılar sağlamaya devam ediyor.
FİKİRDEN YATIRIMA
İstanbul Ticaret Odası tarafından 6 yıl önce Eminönü’nde kurulan BTM, girişimcilik ekosistemine 300 metrekarelik bir alanda, sınırlı imkanlarla hizmet vermeye başladı. Girişimci ve hizmet kapasitesinin artmasıyla birlikte fiziki kapasitesini de artıran BTM, önce bin metrekarelik bir alana, daha sonra ise bugün hizmet verdiği 3 bin metrekarelik binasına taşındı. Türkiye’de bir ilke imza atarak, fikir aşamasındaki girişimcileri kabul eden ilk kuluçka merkezi olan BTM, bünyesindeki programları BTM Kamp, Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka olarak girişim seviyelerine göre sınıflandırdı. Bugün BTM Kamp, Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka programlarıyla fikir aşamasından yatırım aşamasına kadar tüm seviyedeki girişimlere destek veren BTM, ilk kurulduğunda 83 girişimci ve 30 startupla çalışmalarına başlamıştı. Kurulduğu günden bu yana BTM’nindesteklediği toplam girişimci sayısı 7 bin 350 olurken, toplam startup sayısı ise 4 bin 138’e ulaştı.
KÜRESEL TESCİLLİ BAŞARI
Girişimcilik ekosistemine sunduğu hizmetlerle bugüne kadar çok sayıda ödül alan BTM, 2019 yılında girişimcilik ekosisteminin Oscar’ı olarak kabul edilen UBI Global tarafından ‘Dünyanın En Gelecek Vaat Eden Merkezi’ seçildi.
Bu yıl aynı kurum tarafından bir ödül daha alan BTM, 56 ülkede bulunan kuluçka merkezlerinin değerlendirilmesi sonucunda ‘Dünyanın En İyi 5 Kuluçka Merkezinden Biri’ olarak seçildi ve başarısını globalde de tescilledi.
159.1 MİLYON DOLAR DEĞERLEME
6 yılda BTM girişimlerinin bugüne kadar aldığı yatırımların değerlemesi 159 milyon 149 bin 587 doları aşarken, girişimlerin satış rakamı ise 14 milyon 74 bin 764 dolara ulaştı. BTM’nin 6 yılda hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirten BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, şunları söyledi: “6. yılımıza girdiğimiz bu dönemde hem nitelik hem de kapasite olarak çalışmalarımızı ölçekleyerek yürütüyoruz. BTM’de gerçekleştirdiğimiz her faaliyet kendine özgü bir mekanizma içerisinde ilerliyor. İlgili ihtiyaçlar doğrultusunda, kişiye özel faaliyetler sunuyoruz. Dünyada ilk 5’e giren bir merkez olarak görev ve sorumluluklarımız daha da arttı. Sadece Türkiye’de değil, artık globaldeki girişimcilik ekosistemine karşı da bir sorumluluğumuz var. 6. yılımızla birlikte globalde de tescillenen çalışmalarımızı bundan sonraki süreçte de bu bilinç ve sorumlulukla yürütmeye devam edeceğiz.”
İHTİYAÇLARA YÖNELİK FARKLI PROGRAMLAR
* Winglobal Programı: İstanbul’un girişimcilik ekosistemini güçlendirerek, kent ekonomisinin global ölçekteki rekabet gücünü ve bölgesel çekim gücünü artırmayı amaçlayan BTM, global doğan startuplara yönelik Winglobal Programı’nı İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) destekleriyle hayata geçirdi.
* Mucit Girişimci Hızlandırma Programı (Inventrepreneur): Yine İSTKA desteğiyle icadı olan ve icadının patent veya faydalı model başvurusunu yapmış ya da yapacak mucit girişimcilerin ürünlerini ticarileştirmeleri ve yatırımcıyla buluşturmaları amacıyla Mucit Girişimci Hızlandırma Programı’nı (Inventrepreneur) başlattı.
* Yatırımcı Hızlandırma Platformu: Girişimcilik ekosistemine nitelikli yatırımcılar kazandırmak amacıyla Türkiye’de bir ilk olan Yatırımcı Hızlandırma Platformu: Erken Aşama Girişimler İçin Yatırımcı Geliştirme Programı’nı da ekosisteme kazandırdı.
Rakamlarla BTM
83
İlk yıldaki girişimci sayısı
7.350
Bugünkü girişimci sayısı
30
İlk yıldaki startup sayısı
159.1 milyon $
Girişimlerinin aldığı yatırımların değerlemesi
20.000
Aldığı başvuru sayısı
TUĞÇE ÖZKUŞ/ İstanbul Ticaret Gazetesi