İsveç… Finlandiya, Danimarka ve Norveç ile birlikte tarihsel anlamda ve günümüzde bu ülkelerin kapladığı alanı genel olarak ifade eden İskandinavya bölgesinin hemen hemen ortasında, kuzeyden güneye uzanan bir ülke. 140 kalesi, 1000 ortaçağ kilisesi, 28 milli parkı, 10.000 km’lik bisiklet ve doğal yürüyüş yolu ile farklı zevklere sahip tüm turistlerin ilgisini çeken İsveç, yüzölçümü bakımından Avrupa’nın 5. büyük ülkesi. Yeşil dokusu ile İsveç’in yaklaşık yarısı ormanlarla kaplı. Başkent Stokholm, ülkenin en büyük şehri; Göteborg, Malmö, Upsala ve Linkoping diğer büyük ve önemli şehirleri.
1000 yıl önce Vikinglerin yaşadığı Stokholm
1252 yılında Birgerjarl tarafından kuruldu. 1430’a kadar Danimarka’nın kontrolü altında olan ülke İsveçlilerin ayaklanmasıyla birlikte el değiştirdi
ve 1435’te ilk İsveç parlamentosu toplandı. Tarih boyunca çok sayıda savaş yaşamış iki büyük güç olan Danimarka ve İsveç halkları birbiriyle yakın ilişki içinde. İsveç kraliyet ailesi dünyanın en eski monarşilerinden biri olarak kabul ediliyor.
Başkent Stokholm, ülkeleriyle problem yaşayan herkese kucak açmış olan şehir .O kadar kozmopolitki Türkiye’den de izleri değişik yerlerde görmek mümkün. Drottningholm sarayındaki tablolardan birinde Dolmabahçeyi yaptıran Abdülmecit,
köşe başlarında Türkiye’nin doğusundan gelenlerin işlettikleri kebapçılar, belediye binasında 1920’lerin Türkiye’sinin mozaiklerde yansıması, Akdeniz müzesinde İznik yapımı seramikler, Güneydoğu Anadolu’dan göç etmiş Süryaniler örneklerden bazıları. Dünyanın kişi başına düşen en yüksek sayıda yüzeye sahip şehirlerinden olan Stockholm, 70 müze ve 100 sanat galerisiyle adeta bir kültür başkenti. Malaren gölü ve Baltık Denizi’nin birleştiği noktada. 14 oda üzerinde kuruşmuş olan şehirde mevsim yazsa geceler çok uzun, bir o kadar da renkli. Beyaz geceler dolayısıyla hava geç kararıyor ve yaklaşık iki milyon insana ev sahipliği yapan Stockholm tüm marifetlerini ortaya döküyor. Kışın ise güneş şehre küsmüş gibi. Şehir halkı yaz geldiğinde kışın acısını çıkartıyor. Stockholm; kuzeyin Venediki, köprülerin şehri, suyun kenarındaki güzel gibi ünvanlara da sahip. 2002 yılında kuruluşunun 750. yıldönümü kutlandı. Stockholm’de 57 köprü, adaları birbirine bağlıyor. Kışın ise Malaren gölü buz tuttuğu için köprülere gerek kalmıyor, insan yürüyerek yada buz pateni yaparak adalar arasına gidip geliyor.
Katı bir vergi sistemine sahip ülkede vergiler çok yüksek, dolayısıyla üst düzey çalışanla- rın maaşların yüzde 60’ı vergiye gidiyor. O yüzden sokaktaki arabalar yeni ama mütevazi, İstanbul sokaklarında gördüğümüz lüks araçlara İsveç’te rastlamak oldukça zor. Ancak taksiler konforlu ve lüks. Ericsson’un icatçısı olarak gurur duyan İsveçliler Saab arabalarını General Motors’a, Volvo’yu da Ford’a kaptırmışlar.
Başkent Stockholm’un nüfusunun yaklaşık üçte biri ise göçmenlerden oluşuyor. Nüfus artış hızının çok düşük olması nedeniyle İsveç Hükümeti çocuk yapmak için aileleri teşvik ediyor. İsveç dünyanın refah seviyesi en yüksek olan ülkeleri arasında. Fakat buna rağmen intihar oranlarının da en yüksek seviyede olduğu ülkelerden birisi. Bunda kapalı ve soğuk havaların da etkili olduğu belirtiliyor.
30’DAN FAZLA DÜNYA MARKASI
İç pazarın küçüklüğü nedeniyle İsveç çok erken bir tarihte dışa açılan ülke oldu. ABB, Aga, Akzo Nobel, Assa Abloy, AstraZeneca, Atlas Copco, Autoliv, Biovitrum, EF, Electrolux, Elekta, Ericsson, Gambro, Handelsbanken, H&M, Ikea, Nordea, Metro, Saab, Sandvik, Scania, SEB, Securitas, Skanska, SKF, Storaenso, Swedbank, Swe- dish Match, Tele2, Teliasonera, Tetra Pak, Vattenfall, Volvo gibi gü- nümüzde dünyanın önde gelen çok uluslu firmaları arasında yer alan bir çok şirket ilk olarak İsveç’te kurulmuştur.
İç pazarın küçüklüğü nedeniyle İsveç çok erken bir tarihte dışa açılan ülke oldu. ABB, Aga, Akzo Nobel, Assa Abloy, AstraZeneca, Atlas Copco, Autoliv, Biovitrum, EF, Electrolux, Elekta, Ericsson, Gambro, Handelsbanken, H&M, Ikea, Nordea, Metro, Saab, Sandvik, Scania, SEB, Securitas, Skanska, SKF, Storaenso, Swedbank, Swedish Match, Tele2, Teliaso- nera, Tetra Pak, Vattenfall, Volvo gibi günümüzde dünyanın önde gelen çokuluslu firmaları arasında yer alan bir çok şirket ilk olarak İsveç’te kurulmuştur.