ALB Yatırım Kıdemli Hazine Uzmanı Derin Tuncay’ın analizi…
Doların global bazda güç kazanması ve resesyon endişelerinin ağır basmasıyla birlikte enerji emtialarının baskı altında kaldığı bir 5 ayı geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Amerikan tipi ham petrol vadelilerinde yılbaşından bu yana oluşan değer kaybı %10’a yaklaştı. OPEC’in sürpriz arz kısıntısı kararı dahi petroldeki değer kaybını sınırlayamadı. Enerji talebi konusunda Çin tarafında yaşanan durgunluk emareleri takip edilirken, ABD’de borç limiti krizine ilişkin gelişmeler, yapılan görüşmelerde bir türlü nihai sonuca varılamaması petrol fiyatlarını baskı altında bırakıyor.
Her ne kadar dün yapılan görüşme sonucunda taraflar anlaşamamış olsa da Biden ve McCarthy’ningerçekleştirdikleri borç tavanı görüşmesinin ‘verimli’ geçtiğini açıklamalarının ardından petrol vadelilerinde sınırlı bir yükseliş görüyoruz. Talep tarafında daha çok borç krizi ve FED yetkililerinden gelen mesajlar takip edilirken, arz tarafında Kanada Alberta bölgesinde petrol yataklarına yakın bir bölgede devam eden yangınlar takip ediliyor. Ülkenin en büyük enerji üretim bölgesi olan Alberta’da yaşanan yangınların devam etmesi petrol ve gaz üretiminde yaşanan dalgalı seyrin devam etmesine neden olabilir.
Powell’ın son FED toplantısında yapmış olduğu açıklamalar sonrasında makro ekonomik verilere dayalı fiyatlamaların önemi artarken global piyasalar bu hafta ABD tarafında gelecek PMI verileri, FED toplantı tutanakları ve PCE enflasyon verilerini takip edecek. Bugün açıklanacak ABD imalat PMI verisi FED’in bir sonraki hamlesinin değerlendirilmesi açısından da önemli olacak. Mayıs ayı imalat PMI verisinin borç tavanı krizi nedeniyle bir önceki aya göre gerilese de 50 eşik değeri üzerinde kalması bekleniyor. Amerikan tipi ham petrol vadelilerine teknik açıdan bakacak olursak geçen sene Haziran ayında görülen 120 USD seviyelerinden bu yana bir ayı piyasası içerisinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Yılbaşından bu yana %10’a yakın değer kaybeden Amerikan tipi ham petrol vadelilerinde FED beklentileri ve borç limiti krizi tarafında olumlu haberlerin gelmesiyle 50 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 74.55 USD seviyeleri ilk hedef olarak takip edilebilir. Bu seviyenin aşılması durumunda 100 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 76 USD seviyeleri direnç noktası olarak karşımıza çıkacaktır. Olası yükselişlerde 50 günlük ortalamanın üzerinde kalındığı sürece teknik açıdan iyimserliğin korunması beklenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 70 USD seviyesi ilk destek noktası olarak takip edilebilir.