Küreselleşme ile birlikte tek büyük bir pazar görmekteyiz
Dr. Fatih Anıl
Rekabetin gün geçtikçe şiddetini arttırdığı bu ortamda şirketlerin başka işletmelerin iş yapış yöntemlerini ve ürünlerini taklit ederek varlıklarını sürdürebilmeleri gittikçe zorlaşmaktadır. Günümüz ekosistemi içinde sürdürebilirliği sağlayabilmek açısından piyasa koşullarını ve gereksinimlerini öngörerek tüketicilerin ilgisini çekecek, satın almayı tetikleyecek, fark yaratan ve yenilik getiren ürünlerin geliştirilerek pazara sunulması gerekmektedir.
İnovasyon birçok şekilde olabilmektedir, genel görüş olarak sadece ürünle ilgili yenilikler ve buluşlar dikkate alınmakla birlikte, süreç yönetimi ve pazarlama ile ilgili olarak da farklı hizmet yaklaşımlarıyla ürün dışında inovasyon kavramını görebilmekteyiz (Oslo 2006, s.51-52).
Ürünle ilgili inovasyona, radyasyon önleyen kumaşlar, leke tutmayan gömlekler örnek olarak verilirken, süreç inovasyonuna da bir üretim yöntemi veya lojistikte ortaya konan bir uygulama ile kalite ve maliyette iyileşme sağlanabilmektedir. Hizmet konusunda ise satış arttırıcı farklı bir satış tekniği uy gulaması inovasyon olarak geliştirilebilir.
İnovasyon kavramı tek başına bir süreci ifade ederken, inovasyonun uygulamada kontrol edilebilmesi, inovasyonyönetimini ifade etmektedir (Drucker 2003, s.120).
Markanın temel işlevi marka ismi üzerinde yoğunlaşsa da görselliğe yansıyan marka işlevleri, farkındalık ve denklik oluşturmada çok önemlidir. Farklılaştırılmış şekilde yazılan ticari marka, firma ismi, marka ile logonun birbiri ile bütünleştiği güçlü isimleri bulunan markaya Coca-cola, özel logoya ise Rolex’in taşı ve Mercedes’in yıldızı örnek olarak verilebilir (Keller, 2003, s.193).
Markanın tüketiciye neleri vaat edeceği, rakiplerinden farklılaşan özellikleri ile marka kimliği oluşturulması ve bunun tanıtıcı faaliyetleri ancak inovatif çalışmaların sürdürülmesi ile olabilecektir, buna örnek olarak Apple ürünlerini verebiliriz, marka tüm stratejisini inovasyonüzerinden kurgulamaktadır.
Marka kimliğinin oluşturulmasında sembolik değer ve işlevsel desteklerin aralarında denge olması, diğer bir deyişle birbirini tamamlaması en önemli unsurların başında gelmektedir.