HİB Eğitim Hizmetleri Komitesi Acente Çalıştay’ı düzenledi. Türkiye’nin eğitim ihracatında öğrenci sayısı bakımından dünyada ilk 10’da yer aldığına vurgu yapılan çalıştayda, eğitim hizmeti ihracatının rakamsal olarak artırılması için de üniversiteler ile acentelerin daha yakın işbirliği içinde olması gerektiği dile getirildi.
Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) bünyesinde yer alan 10 sektörden biri olan Eğitim Hizmetleri Komitesi, Acente Çalıştayı düzenleyerek gerek sektörün gerekse acentelerin sıkıntılarını masaya yatırdı. Eğitim Hizmetleri Sektörü Acente Çalıştayı adıyla düzenlenen etkinlik, HİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Eğitim Hizmetleri Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın ile Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Tarık Sönmez’in açılış konuşması ile başladı.
Eğitim sektörünün net ihracatçı sektör olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Tarık Sönmez, Dış Ticaret Kompleksi Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştayda yaptığı konuşmada, “Küresel tahminler dünya eğitim sektörünün 300-350 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Türkiye ise bu yıl 2.1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 2025 için bu rakamın 2.4-2.5 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz. Bu hedefe ulaşmada üniversitelerimize destek olan acenteler de çok önemli. Bu çalıştay kapsamında acente sisteminin eğitim sektöründeki yerini irdeleyeceğiz. Bakanlık olarak 2024 yılında eğitim hizmetleri sektörüne yaklaşık 160 milyon lira destek verdik. Üniversitelere verilen desteklerin 3’te 1’i üniversitelerimizin acentelerden aldıkları hizmetlere yönelik oldu. Ancak acente sisteminin uygulamasında bir kısım sorunlar olduğunu görüyoruz. İşini iyi yapanla yapmayan acentelerin ayrışması gerekiyor. Umarım su çalıştay sonunda sektörün tüm paydaşlarına yönelik faydalı sonuçlar çıkacaktır” ifadelerini kullandı.
“Türkiye öğrenci sayısında ilk 10’da”
Sönmez, “Ekonomik getirisinin dışında eğitim sektörünün yumuşak bir güç olarak kullanılmasını da önemsiyoruz. Bizim üniversitelerimizden mezun olan öğrencilerimiz ülkelerin ikili ilişkilerine de önemli katkı sunuyor” dedi. Son 15 yılda eğitim için yurtdışından gelen öğrenci sayısında ciddi artış olduğuna dikkat çeken Sönmez, “2023-24 eğitim döneminde 336 bin yabancı öğrenci eğitim gördü. Yabancı öğrenci sayısı bakımından dünyada 10’uncu sırada yer alıyoruz. Ancak gelir bakımından biraz daha gerideyiz. Bizim için markalaşma da çok önemli. Bu konuyu destekliyoruz. 2 üniversitemiz Turquality 5 üniversitemiz de marka desteği kapsamında yer alıyor” dedi.
Çalıştaya yoğun ilgi
HİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Eğitim Hizmetleri Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın da üniversiteler ile acentelerin ilk kez bir araya geldiğine dikkat çekti. Çalıştay ile sorunlar ve çözüm önerilerinin masaya yatırılacağını belirten Aydın, “Devletimizin üst düzey yetkililerinin katılımlarıyla bir toplantı yapacağız, hepimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmaların ardından acente ve üniversite temsilcilerinin her biri sektörde kendileri için en önemli olarak gördükleri sorunları dile getirdi. Yoğun katılımın olduğu etkinlikte vizeden, çalışma iznine, ikametgah sorundan taban fiyata kadar birçok sorun paylaşılarak kayıt altına alındı. Yapılan çalışma yeni yılın ilk günlerinde bir sonuç raporu olarak kamuoyu ve bakanlık yetkilileri ile paylaşılacak.