Dolar karşısında son 6 ayın en dip seviyesini gören Japon Yeni’nde son dönemde değer kaybının hız kazandığı gözlemlenmektedir.
Uğur Aydin / | ALB Yatırım / USDJPY analizi
Dolar karşısında son 6 ayın en dip seviyesini gören Japon Yeni’nde son dönemde değer kaybının hız kazandığı gözlemlenmektedir. Özellikle 140 seviyesinin aşılması ile beraber Japonya ekonomi yönetiminin Döviz piyasasına müdahale ihtimali artmaya başladı ve Yen’in 6 ayın dibinden toparlanmasında bu beklenti etkili oldu diyebiliriz. Bank of Japan’ın gevşek para politikası ve yabancı ülkelerdeki yüksek faiz oranları, Japon Yenini baskı altında tutmaya devam etse de, ticaret açığındaki azalma ve turizm sektöründeki olumlu gelişmeler gibi faktörler, Japonya’nın ekonomik durumunu desteklemekte ve zayıf bir Yen’de toparlanma olasılığını artırmaktadır.
Daha önceki döviz piyasası müdahalelerin 125 seviyesinin aşılması ile gerçekleştiği göz önünde bulundurularak, 125üzerinde müdahale olasığının arttığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte müdahalelerin miktarı daha önemli olabilir. Özellikle 140-150 seviyeleri aralığında iken aşağıdaki grafiğin de gösterdiği üzere 4-6 Trilyon Yen alımları ile Döviz kuru düşürülmek istenmiştir.
Zayıf bir Yen Japonya ekonomisi için bazı faydalar da sağlamaktadır. Bu durum, 2030 yılına kadar doğrudan yabancı yatırımlarda 100 trilyon yenlik ($715 milyar) hedefin desteklenmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda hisse senedi piyasası da yükselişe geçmiş, Topix endeksi bu ay 1990’dan bu yana en yüksek seviyesini görmüştür. Buna ek olarak resmi verilere göre Nisan ayında Covid öncesi seviyelerin yaklaşık üçte ikisi düzeyinde 1.9 milyondan fazla yabancı Japonya’yı ziyaret ederek turizm gelirlerinin artmasını sağlamıştır.
Ayrıca, 26 Mayıs tarihli CFTC COT raporuna göre, 17-23 Mayıs haftasında fonlar ve büyük spekülatörlerin shortpozisyonlarını arttırdığı gözlemlenmektedir. Net shortpozisyonlar hala 80,278 kontrat ile piyasanın Yen tarafında satış pozisyonunda olduğunu gösteriyor. Bu shortpozisyonların kapanması durumunda Yen’in kısa vadede yukarı yönlü bir tepki yükselişi yapabileceğini göz ardı etmemekle birlikte USD/JPY için hala trendin yukarı yönlü olduğunu görüyoruz.
Teknik açıdan 139,7 bölgesi geçilmedikçe yukarı yönlü hareketlerde dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aşağıda ise 20 günlük üssel hareketli ortalama 138.1 seviyesin altında kapanış gerçekleştirmesi durumunda bizim için kritik olan 200 günlük üssel hareketli ortalama 134.60 seviyesine kadar düşüşün devam etme olasılığı bulunmaktadır. Yukarı yönlü hareketlerde ise 140 seviyesinin aşılması durumunda Japonya ekonomi yönetiminin döviz piyasasına müdahale etme olasılığı arttığı için 142 – 145 direnç bölgesi olası satış baskısı açısında önemle takip edilmelidir.
Dirençler: 140.9 / 142.0 / 145.0
Destekler: 138.1 / 136.3 / 134.6