ALB Yatırım Kıdemli Hazine Uzmanı Derin Tuncay’ın güncel altın analizi…
Ons altın, hisse senedi ve tahvil piyasasındaki zayıflığa karşı güvenli bir liman arayışında olan yatırımcıların talebini çekmeye devam ediyor. Orta Doğu’da yaşanan çatışmaların şiddetlenmesi ve tahvil getirilerindeki yükseliş ivmesinin kaybolmasıyla birlikte; geçtiğimiz hafta yatırımcılarımıza göndermiş olduğumuz altın yorumumuzda işaret ettiğimiz kritik 2,000 USD seviyesi Mayıs ayından bu yana ilk kez aşılmış oldu. 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırı sonrasında ve ardından şiddetlenen çatışma ortamında %9’a yakın değer kazandı. İsrail’in hafta sonu Gazze’ye başlattığı kara harekatının başlangıçta korkulandan daha ihtiyatlı bir şekilde sonuçlanması ve şimdilik bulaşma risklerini sınırlandırmasının ardından ons altın 2,000 USD’nin altında işlem görüyor. ABD’nin savaşın bölgesel yayılma riskini yüksek görmesi ve İranlı yetkililerin açıklamaları nedeniyle piyasalar gerginliğini koruyor.
Altın ETF’lerindeki toplam varlıklarda uzun vadeli yatırımcıların geri dönüş yaptığına yönelik herhangi bir işaret bulunmadığını belirtmemiz gerekiyor. Altında jeopolitik risklerden ziyade kalıcı bir yükselişi teyit edebilmemiz için altın ETF’lerine girişlerde bir artış görmemiz gerekiyor. Bu hafta Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerden farklı olarak piyasalar açısından iki önemli gelişme takip edilecek. Bunlardan ilki yarın ve Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısı olacak. FED’in çarşamba günü faiz oranlarını sabit tutması beklenirken, piyasalar merkez bankasının kalıcı enflasyonla mücadelesini artan resesyon korkularıyla nasıl dengeleyeceğine odaklanacak. Powell’ın kalıcı enflasyona yönelik olarak kararlı bir mücadele söylemi, piyasalar açısından sürpriz olmayacaktır. Bu haftanın ana gündem maddelerinden bir diğeri ise ABD Hazine Bakanlığı’nın yeni borçlanma planı olacak. Yeni borçlanma planı, ABD Hazinesi’nin gittikçe artan bütçe açığını finanse etmek için uzun vadeli tahvil ihraçlarını daha ne kadar artırabileceğini ortaya koyacak.
Teknik açıdan değerlendirecek olursak; ons altın Ekim ayının başından bu yana oldukça dik bir yükselen kanal içerisinde işlem görüyor. Yeni haftaya %0.5’e yaklaşan değer kaybıyla başlarken, 2,003 USD üzerindeki kapanışların 2,050 USD seviyelerindeki tarihi zirve yolcuğuna yönelik bir sinyal vermesi beklenebilir. Jeopolitik risklerdeki yükseliş, ABD’den gelecek makroekonomik verilerde bozulma kısa ve orta vadede altının yeni hikayesi için önemli katalizörler olabilir. Ons altında olası geri çekilmelerde kısa vadede 1,990 USD ve 1,985 USD seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir. Altındaki olası geri çekilmeler, jeopolitik risklerde bir gerileme olmadığı sürece kısa vadede alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.