Birleşmiş Milletler (BM), 2025 ve 2026 yılları için küresel ekonomik büyüme tahminlerini, ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı yeni gümrük tarifeleri ve artan ticaret gerilimleri nedeniyle aşağı yönlü revize etti. BM’nin son raporuna göre, 2025 yılı için küresel büyüme tahmini %2,4’e, 2026 yılı için ise %2,5’e düşürüldü; bu, Ocak ayındaki tahminlere göre her iki yıl için de 0,4 puanlık bir azalma anlamına geliyor. 2024 yılında küresel ekonomi %2,9 oranında büyümüştü.
BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi Ekonomik Analiz ve Politika Bölümü Direktörü Shantanu Mukherjee, artan belirsizliklerin ve jeopolitik gerilimlerin küresel ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirtti. Mukherjee, “Bu günlerde havada çok fazla belirsizlik var,” diyerek, üretim maliyetlerindeki artış, tedarik zinciri kesintileri ve finansal dalgalanmaların büyümeyi baskıladığını vurguladı.
Rapor, özellikle en yoksul ve az gelişmiş ülkelerin büyüme beklentilerinin %4,6’dan %4,1’e düştüğünü, bunun da bu ülkelerde milyarlarca dolarlık ekonomik kayba yol açabileceğini belirtiyor.
Bölgesel olarak, ABD ekonomisinin 2024’teki %2,8’lik büyümeden 2025’te %1,6’ya düşmesi bekleniyor; Çin’in büyüme tahmini %5’ten %4,6’ya; Avrupa Birliği’nin ise %1’de sabit kalacağı öngörülüyor. Hindistan, %7,1’den %6,3’e gerileyerek en hızlı büyüyen büyük ekonomi olmaya devam edecek.
BM, tarifelerin azaltılması yönünde ikili müzakerelerin olumlu sonuçlar doğurabileceğini, ancak tarifelerin Trump’ın Şubat ayında yaptığı duyurudan önceki seviyelere dönmeyeceğini belirtiyor. Mukherjee, belirsizliklerin giderilmesinin bireyler ve işletmelerin ekonomik kararlarını olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti.