The Business İstanbul – 2024 yılı verilerine göre California, Japonya’yı geride bırakarak dünyanın dördüncü büyük ekonomisi haline geldi. ABD Ticaret Bakanlığı Ekonomik Analiz Bürosu’nun (BEA) ön verilerine göre, California’nın nominal gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) 4,1 trilyon dolara ulaştı. Aynı dönemde Japonya’nın nominal GSYİH’sı Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre 4,02 trilyon dolar olarak kaydedildi.
Bu gelişmeyle birlikte, artık sadece Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Almanya gibi ülkeler, ekonomik büyüklük açısından California’nın önünde yer alıyor. Üstelik California, 2023 yılında %6’lık büyüme oranıyla bu ülkeleri geride bıraktı.
California Valisi Gavin Newsom, yaptığı açıklamada, “California sadece dünyanın hızına ayak uydurmuyor; biz dünyaya yön veriyoruz.” dedi. Newsom, eyalet ekonomisinin başarısının insanlara yatırım yapılmasına, sürdürülebilirliğe öncelik verilmesine ve yeniliğe inanılmasına bağlı olduğunu vurguladı.
Trump’ın Tarife Politikalarına Tepki
Öte yandan Newsom, eski Başkan Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu gümrük tarifelerinin, California ekonomisini tehdit ettiğini belirtti. Vali Newsom, bu tarifelerin hem eyaletin hem de Amerikan ekonomisinin tamamı için büyük bir risk oluşturduğunu savundu.
Newsom, 16 Nisan 2024 tarihinde federal mahkemeye sunduğu bir dava ile Trump’ın Meksika, Çin ve Kanada’ya yönelik tarifelerinin yanı sıra dünya genelinden gelen ithalatlara uygulanan %10’luk genel tarifenin yetkisiz olduğunu iddia etti. Dava, Trump’ın Uluslararası Ekonomik Acil Durum Yetkileri Yasası’nı (IEEPA) kullanarak Kongre onayı olmadan böyle geniş çaplı ekonomik önlemler almasının hukuka aykırı olduğunu savunuyor.
IEEPA, 1977 yılında çıkarılmış ve başkana ulusal acil durumlar kapsamında yaptırım uygulama, finansal işlemleri düzenleme ve yabancı varlıkları dondurma yetkisi vermişti. Ancak yasa, bu yetkilerin kullanımı sırasında Kongre’ye danışılmasını ve raporlama yapılmasını şart koşuyor.
Ticaret Hacmi Rekor Kırdı
California 2024 yılında yaklaşık 675 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi gerçekleştirdi. Eyaletin en büyük ticaret ortakları sırasıyla Meksika, Kanada ve Çin oldu. Geçen yıl eyaletin ithalatının %40’ından fazlası bu üç ülkeden gerçekleşti ve toplamda 491 milyar dolarlık ithalatın 203 milyar dolarlık kısmı bu ülkelerden yapıldı.
Ayrıca 12 eyalet daha Trump yönetimine karşı benzer davalar açarak, tarifeler yoluyla Amerikan halkına yasa dışı vergi yükü getirildiğini iddia etti. Beyaz Saray ise bu davaları “cadı avı” olarak nitelendirdi.