Dr. Fatih Anıl
Günümüz dünyasında bilgi ve iletişim teknolojilerinin internet yoluyla oluşturduğu ve bu sayede fiziki sınırların olmadığı ekonomik ve ticari bir global alan ortaya çıktı. Tek ve büyük bir pazar hâline gelen bu sistem içindeki son tüketiciye hitap edilen ticarete internet perakendeciliği diyoruz.
Burada önemli olan nokta geleneksel ticaret ve perakendeden farklı olarak mekân sınırlaması olmaması, diğer bir deyişle internet sayesinde kapsama alanına giren tüm ortam yani bütün dünya potansiyel pazar hâline geliyor.
Geleneksel perakendeden farklı olarak sembolik denebilecek, çok küçük maliyetlerle, tüm dünya müşteri olarak kapsam alanımıza giriyor. İnternet perakendeciliğinin satıcı için olduğu kadar, tüketiciler açısından da sınırsız faydası var. En önemlisi zaman ve mekân sınırlaması olmadan günün 24 saati her türlü mekândan istenen anda sipariş verilebiliyor, satıcı açısından günün her saati dünyanın herhangi bir yerine ürün satılabiliyor.
İnternet perakendeciliği yoluyla yeni ekonomi içindeki satıcı ve tüketici elektronik ortamda iletişime geçerek anında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunabiliyor. Tedarik zinciri dediğimiz üreticiden tüketiciye ürün akışının geleneksel ticarette olduğu gibi internet perakendeciliğinde de tüm unsurlarıyla geçerli olduğunu söyleyebiliriz.
İnternet üzerinden oluşan internet perakendeciliğinde tüm işlemler ışık hızında, yani anında gerçekleşiyor. Tüketici ürün çeşidi ve fiyatında geniş seçme ve karşılaştırma fırsatına sahip oluyor. Bunun yanında yenilik, kampanya ve indirimlerden öncelikle haberdar olma şansını yakalıyor.
İnternet perakendeciliğinde daha çok standardı belirli olan elektronik ürünler, hızlı tüketim ürünleri, kitap, aksesuar gibi ürünlerde verim elde ediliyor. İnternet yoluyla alım yapan tüketici en uygun fiyatla ürününü satın alıyor. Satıcılar, internet üzerinden çok rahat şekilde, hiçbir masrafa girmeden ürünleriyle ilgili tüketici tercih analizlerini yaparak üretim ve tedariği hızlı şekilde organize edip maksimum verimliliğe ulaşabiliyor.
Uluslararası piyasalara açılmak isteyen, imkânları sınırlı küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ), internet perakendeciliği yöntemiyle çok düşük maliyetlerle sınırsız global pazarlarda ürünlerini satma ve tanıtma fırsatı yakalayabiliyorlar.
İnternet perakendeciliğini amacına uygun yapabilmek ve sonuç alabilmek için kullanıcı dostu bir web ortamının yanı sıra lojistik ve tahsilat yönetimi çok doğru organize edilmelidir. Yakın gelecekte yeni ekonomi içinde gelecek nesiller için çok hızlı gelişen teknoloji sayesinde internet perakendeciliğinde siparişten, ürün teslimine kadar olayların ne kadar hızlı gelişeceğini ve internet perakendeciliğinin vazgeçilmez ticari faaliyet olduğunu birlikte göreceğiz.